Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čína spustila neohlásené vojenské cvičenia v okolí Taiwanu

Na snímke z vyhliadkového miesta, ktoré je najbližším bodom pevninskej Číny k ostrovu Taiwan, stíhačka letí nad Taiwanským prielivom v Pingtane v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian, 5. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Cieľom cvičenia je podľa vyhlásenia preveriť pripravenosť hliadkovacích a bojových schopností armády.

Peking 15. augusta (TASR) - Čína v pondelok spustila v okolí Taiwanu predtým neohlásené vojenské cvičenia, oznámila čínska armáda. Manévre sa časovo zhodujú s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Cieľom cvičenia je podľa vyhlásenia preveriť pripravenosť hliadkovacích a bojových schopností armády.

V nedeľu na Taiwan pricestovala delegácia z amerického Kongresu, ktorá sa má zamerať na obchodné vzťahy, bezpečnosť v tomto regióne a klimatickú zmenu, píše agentúra DPA.

Taiwan 2. augusta navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová. Peking to označil za provokáciu a následne zvýšil hospodársky a vojenský nátlak na tento autonómny ostrov. V jeho okolí usporiadal niekoľkodňové vojenské cvičenia.

Čína pokladá Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane vyhlásila, že je v prípade potreby pripravená vojensky zasiahnuť.