Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útočník na železničnej stanici v Kuang-čou nožom zranil šesť ľudí

Śnímka z mobilného telefónu zachytáva muža, ktorý volá o pomoc po bodnutí nožom útočníkom na vlakovej stanici v čínskom meste Kuang-čou. Foto: TASR/AP

Za uplynulé dva mesiace ide už o tretí prípad útoku na občanov na čínskych železničných staniciach, a to napriek zvýšenej miere bezpečnosti.

Peking 6. mája (TASR) - Najmenej šesť zranených si vyžiadal dnešný incident na vlakovej stanici v čínskom meste Kuang-čou. Muž vyzbrojený nožom tam napadol a poranil náhodných cestujúcich, z ktorých sa jeden nachádza v ohrození života. Polícia útočníka postrelila a zadržala, píše agentúra AP.

Motív jeho konania nebol bezprostredne známy. Osoba, ktorá sa nachádza v kritickom stave, utrpela zranenia hlavy a krku, kým ostatných zasiahol útočník do horných končatín. Všetky obete okrem páchateľa hospitalizovali. Prvotné správy, ktoré priniesol miestny denník, hovorili o štyroch páchateľoch.

Za uplynulé dva mesiace ide už o tretí prípad útoku na občanov na čínskych železničných staniciach, a to napriek zvýšenej miere bezpečnosti, ktorú úrady nariadili celonárodne po dvojici útokov vykonaných podľa vyšetrovateľov extrémistami z ďalekého západu krajiny, tvrdia miestne policajné zdroje.



Minulý týždeň sa v regióne Sin-ťiang odohral samovražedný bombový útok moslimských radikálov z etnika turkických Ujgurov dlhodobo bojujúcich proti ústrednej vláde v Pekingu. Pri útoku zahynuli traja ľudia a 79 utrpelo zranenia. Prezident Si Ťin-pching následne nariadil protiteroristické opatrenia.

V marci pätica ujgurských páchateľov nožmi zaútočila na ľudí na železničnej stanici v meste Kchun-ming, pričom pripravili o život 29 z nich. Štyroch útočníkov polícia pri zákroku zastrelila. Úrady páchateľov označili za mentálne narušených.