Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Čína by mohla vojensky napadnúť Taiwan v roku 2020, tvrdí Tchaj-pej

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Čína stále považuje Taiwan za svoju odpadlícku provinciu, pričom nikdy nevylúčila vojenský zásah proti nemu a prevzatie kontroly.

Tchaj-pej 9. októbra (TASR) - Čína bude v roku 2020 schopná vojensky odraziť americké sily a úspešne vpadnúť na Taiwan, uviedlo dnes ministerstvo obrany ostrovnej krajiny.

Išlo o prvý prípad, kedy Tchaj-pej zverejnil takýto presný časový odhad hrozby, ktorej čelí, píše agentúra Reuters.

Čína a Taiwan majú rozličné vlády od občianskej vojny v roku 1949, keď sa ostrov stal útočiskom nacionalistickej vlády generála Čankajška a jeho strany Kuomintang. Čína však stále považuje Taiwan za svoju odpadlícku provinciu, pričom nikdy nevylúčila vojenský zásah proti nemu a prevzatie kontroly.

Taiwanský rezort obrany vo svojej výročnej správe popisuje množstvo spôsobov, akými by mohla čínska armáda zaútočiť na ostrov, vrátane vylodenia sa a rozmiestnenia protilietadlových striel v priestore Taiwanského prielivu.

Peking podľa správy rýchlo modernizuje svoje námorné a letecké sily, ako aj raketový arzenál so zámerom čeliť zásahom zo strany iných štátov, ktoré by prišli Taiwanu na pomoc. Ten má totiž so Spojenými štátmi podpísanú zmluvu o vojenskej pomoci v prípade napadnutia, píše agentúra.

"V budúcnosti sa čínska armáda sústredí na ďalšiu integráciu svojich vojenských jednotiek a možno predpokladať, že ak dôjde k útoku na Taiwan, bude schopná odraziť intervenciu cudzích síl. Z dlhodobej perspektívy bude Čína v roku 2020 plne sebestačná na vyhlásenie vojny proti Taiwanu," píše sa v správe.

Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal v nedeľu taiwanskému vyslancovi, že politické riešenie patovej situácie ohľadom suverenity ostrova sa nemôže odkladať naveky.