Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Čína tvrdí, že je pripravená posunúť vzťahy s Brazíliou na novú úroveň

Na snímke v popredí novozvolený brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a jeho manželka Rosangela sa tešia po výhre v druhom kole prezidentských volieb nad súčasnou pravicovou hlavou štátu Jairom Bolsonarom v brazílskom Sao Paule 30. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Da Silvovi k víťazstvu v prezidentských voľbách zablahoželal aj indický premiér Naréndra Módí. Povedal, že sa teší na prehlbovanie bilaterálnych vzťahov, ako aj na spoluprácu v globálnych otázkach.

Peking/Madrid/Oslo/Naí Dillí 31. októbra (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí zablahoželalo v pondelok Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi k víťazstvu v nedeľných brazílskych prezidentských voľbách a zaželalo jeho krajine "nové úspechy". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Sme ochotní spolupracovať s novou brazílskou vládou na čele s Lulom s cieľom posunúť komplexné strategické partnerstvo medzi Čínou a Brazíliou na novú úroveň," uviedol na pravidelnom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Španielsky premiér Pedro Sánchez takisto privítal víťazstvo da Silvu vo voľbách a vyzval na spoluprácu v boji proti klimatickým zmenám.

"Lulov triumf predstavuje záväzok v boji proti klimatickej zmene, voči biodiverzite – a tiež voči osobitnému štatútu pre Amazóniu, ktorý je pre oba záväzky životne dôležitý," povedal pre rozhlasovú stanicu RNE španielsky minister zahraničných vecí José Manuel.

Na snímke v popredí uprostred novozvolený brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa prihovára voličom po ukončení hlasovania v druhom kole prezidentských volieb, v ktorom bol jeho súperom súčasná pravicová hlava štátu Jair Bolsonaro v brazílskom Sao Paule 30. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Nórsko, ktoré v roku 2019 za úradovania brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara zastavilo dotácie na ochranu Amazónie, po víťazstve da Silvu obnoví s Brazíliou spoluprácu. Ako poznamenal nórsky minister životného prostredia Espen Barth Eide, da Silva počas predvolebnej kampane kládol dôraz na zachovanie amazonského pralesa a ochranu amazonských Indiánov.

Da Silvovi k víťazstvu v prezidentských voľbách zablahoželal aj indický premiér Naréndra Módí. Povedal, že sa teší na prehlbovanie bilaterálnych vzťahov, ako aj na spoluprácu v globálnych otázkach.

Luiz Inácio Lula da Silva (77), ktorý zastával prezidentský post už aj v rokoch 2003–10, zvíťazil nedeľnom v druhom kole prezidentských volieb v Brazílii so ziskom 50,9 percenta hlasov. Da Silva bol prvým ľavicovým prezidentom Brazílie a tiež prvý, ktorý pochádzal z prostredia robotníckej triedy.