Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Čína ukončila dvojdňové manévre v okolí Taiwanu

Na snímke zverejnenej taiwanským ministerstvom národnej obrany taiwanský raketový torpédoborec Ma Kong DDG1805 (vľavo) monitoruje čínsky raketový torpédoborec Xi'an DDG15 (vpravo) neďaleko Taiwanu vo štvrtok 23. mája 2024. Foto: TASR/AP

Čína v reakcii na inauguráciu nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea spustila cvičenie s názvom Sword-2024A, ktorého sa zúčastnili námorné, letecké a raketové sily.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Taipei 25. mája (TASR) - Čína v piatok ukončila dvojdňové vojenské cvičenie v okolí Taiwanu, v rámci ktorého simulovala útoky na Taiwan s bombardérmi a vojenskými loďami. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Ukončenie cvičenia oznámila čínska štátna televízia. Predstavitelia čínskej ľudovej oslobodeneckej armády uviedli, že operácia trvala podľa plánu dva dni, od štvrtku do piatka.

Čína v reakcii na inauguráciu nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea spustila cvičenie s názvom Sword-2024A, ktorého sa zúčastnili námorné, letecké a raketové sily.

Peking Laj Čching-tea označuje za nebezpečného separatistu. Laj rovnako ako jeho predchodkyňa Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.

Taiwanský vzdušný priestor v piatok narušilo 46 čínskych vojenských lietadiel. Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že celkovo zaznamenalo 62 čínskych lietadiel a 27 vojenských lodí.

Čínske veliteľstvo armády vyhlásilo, že Laj je "pešiakom" externých síl, snažiacich sa oklieštiť rozvoj Číny a pokiaľ taiwanské separatistické sily budú trvať na tom, že chcú ísť vlastnou cestou, tak "čínska ľudová oslobodenecká armáda splní svoje rozkazy a rozhodným spôsobom rozdrví všetky separatistické plány".