Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína upravila zákon, ktorý bude kriminalizovať zneuctenie vlajky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zákon tiež stanovuje, že štátna vlajka sa nesmie odhodiť, vyvesiť naopak ani použiť žiadnym spôsobom, ktorý by ju hanobil.

Hongkong 17. októbra (TASR) - Stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlament) v sobotu prijal pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k zákonu, ktorý bude kriminalizovať úmyselné urážanie štátnej vlajky a znaku po tom, ako vlani protivládni demonštranti v Hongkongu zneuctili čínsku vlajku. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa tohto doplneného zákona, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára, budú tí, ktorí vlajku a znak úmyselne verejne spália, pokreslia, pošpinia alebo pošliapu, vyšetrovaní s cieľom vyvodiť voči nim trestnú zodpovednosť. Zákon tiež stanovuje, že štátna vlajka sa nesmie odhodiť, vyvesiť naopak ani použiť žiadnym spôsobom, ktorý by ju hanobil.

Zákon sa bude vzťahovať aj na úrady v Hongkongu a Macau, ktoré zriaďuje ústredná vláda v Pekingu. Za zneuctenie čínskej vlajky boli vlani odsúdení v Hongkongu najmenej traja demonštranti.

Čína koncom júna uviedla pre územie Hongkongu do platnosti zákon o národnej bezpečnosti, ktorý vyvolal obavy medzi prodemokratickými aktivistami v meste a taktiež si vyslúžil kritiku od zahraničných vlád. Podľa kritikov táto zákonná norma obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala toto územie pod svoju správu. Bývalá britská kolónia sa vtedy stala autonómnym územím Číny na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".