Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Čína uvalí sankcie na americké firmy, ktoré Taiwanu dodávajú zbrane

Na snímke hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. Foto: TASR/AP

Čína sa podľa hovorcu rozhodla uvaliť sankcie aby "ochránila svoje národné záujmy". Zároveň apelovala na USA, aby zastavili predaj zbraní do Taiwanu.

Peking 26. októbra (TASR) - Čína zavedie sankcie na tri americké firmy, ktoré dodávajú zbrane Taiwanu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Sankcie sa budú vzťahovať na zbrojárske spoločnosti Boeing Defense, Lockheed Martin a Raytheon, uviedol hovorca čínskej diplomacie Čao Li-ťien na pondelňajšej tlačovej konferencii v Pekingu. Nespresnil však, kedy k uvaleniu sankcií dôjde a ani aká bude ich konkrétna podoba.

Čína sa podľa hovorcu rozhodla uvaliť sankcie aby "ochránila svoje národné záujmy". Zároveň apelovala na USA, aby zastavili predaj zbraní do Taiwanu.

Napriek tomu, že Spojené štáty nemajú s Taiwanom nadviazané oficiálne vzťahy, sú jeho hlavným dodávateľom zbraní. Čínska ľudová republika si však nárokuje územie Taiwanu a zastrája sa, že sa ho jedného dňa zmocní. Predstavitelia Tchaj-peja s myšlienkou "jednej Číny" nesúhlasia a Taiwan považujú za demokratický ostrov a de facto nezávislú krajinu.

Čína uvalila sankcie na americké spoločnosti, vrátane Lockheed Martin, už v minulosti, pripomína agentúra Reuters. Doteraz sa však nevie, aká bola podoba týchto sankcií.

Ministerstvo zahraničných vecí USA odsúhlasilo minulý týždeň dohodu o predaji troch zbraňových systémov Taiwanu, ktorých súčasťou sú aj senzory, rakety či delostrelectvo v hodnote 1,8 miliardy dolárov (viac ako 1,5 miliardy eur), čo Čínu rozhnevalo.

Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi sa za posledné mesiace výrazne zhoršili. Kým Čína odmieta predaj zbraní amerických firiem na Taiwan, USA kritizuje Peking za nezvládnutie pandémie koronavírusu a porušovanie práv tamojšej moslimskej menšiny Ujgurov.