Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína uvalila sankcie na viacerých predstaviteľov Taiwanu

Su Čen-čchang, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na sankčnom zozname aj doteraz figuroval taiwanský premiér Su Čen-čchang, predseda parlamentu Jou S'-kchun a minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie.

Peking 16. augusta (TASR) - Čína v utorok uvalila sankcie na niekoľkých taiwanských predstaviteľov vrátane jeho faktickej veľvyslankyne v USA Siao Mej-čchin, niekoľkých poslancov parlamentu a tiež aktivistu Lin Fej-fana. Reaguje tak na nedávne návštevy delegácií amerického Kongresu na ostrove, ktorý považuje za súčasť svojho územia. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Čína oznámila uvalenie sankcií deň po tom, čo v okolí Taiwanu spustila ďalšie vojenské cvičenia v súvislosti s údajnými "provokáciami Spojených štátov a Taiwanu". Armáda nespresnila rozsah ani trvanie najnovších cvičení. Americkú delegáciu prijala v pondelok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Začiatkom augusta bola na Taiwane proti vôli Číny predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, Čína nato zorganizovala niekoľkodňové vojenské manévre okolo Taiwanu.

Všetky čerstvo sankcionované osoby majú zákaz vstupu do pevninskej Číny, Hongkongu a Macaa. Zakázané majú tiež akékoľvek finančné či osobné kontakty s jednotlivcami a firmami v pevninskej Číne. Cieľom opatrení je "rozhodným spôsobom potrestať radikálne elementy" presadzujúce nezávislosť Taiwanu, napísala čínska štátna agentúra Sinchua.

Na sankčnom zozname aj doteraz figuroval taiwanský premiér Su Čen-čchang, predseda parlamentu Jou S'-kchun a minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie. Opatrenia proti nim sa teraz ešte sprísnia.

Čína podľa AP odmieta akékoľvek kontakty s taiwanskou vládou od zvolenia prezidentky Cchaj Jing-wen v roku 2016. Cchaj funkciu obhájila aj vo voľbách o štyri roky neskôr.