Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čína uviedla, že úmyselne neobchádza sankcie proti Rusku

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Vyjadrenia Pekingu, ktorý odmieta odsúdiť ruský útok na Ukrajinu a opakovane kritizoval západné sankcie ako nezákonné, sú naďalej nejednoznačné.

Peking 3. apríla (TASR) - Čína uviedla, že úmyselne neobchádza sankcie proti Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Peking úmyselne neporušuje západné sankcie proti Rusku, uviedol v sobotu (2. 4.) šéf pre európske záležitosti čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Lu-tchung. Deň predtým Európska únia (EÚ) varovala Peking, aby neumožnil Moskve obchádzať sankcie. Dodal však, že Čína naďalej normálne obchoduje s Ruskom, čím podporuje globálnu ekonomiku.

"Čína nie je zúčastnenou stranou v kríze na Ukrajine. Nemyslíme si, že by sa to nejako malo dotknúť nášho normálneho obchodu s akoukoľvek inou krajinou," reagoval.

Vysokí predstavitelia EÚ a Číny sa v piatok (1. 4.) stretli na virtuálnom samite. Vyjadrenia Pekingu, ktorý odmieta odsúdiť ruský útok na Ukrajinu a opakovane kritizoval západné sankcie ako nezákonné, sú naďalej nejednoznačné. Čína uviedla, že sa bude snažiť o mier pre Ukrajinu, ale "svojím vlastným spôsobom".

"Sme proti sankciám. Takisto exituje riziko, že následky týchto sankcií zasiahnu aj zvyšok sveta tým, že spôsobia menové, obchodné a finančné vojny, a takisto môžu ohroziť dodávateľský a priemyselný reťazec, globalizáciu, a dokonca aj svetový poriadok," uviedol Wang.

Podľa Wanga sa počas samitu takisto neudial žiaden pokrok týkajúci sa zastavenej obchodnej dohody medzi obomi stranami.

EÚ a Čína sa koncom roka zhodli na investičnej dohode, ktorá sa však pozastavila po tom, ako Brusel uvalil sankcie na čínskych predstaviteľov pre porušovanie ľudských práv v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Peking prijal odvetné opatrenia a dal na čiernu listinu fyzické a právnické osoby z EÚ.

"Teraz je na ťahu Brusel," uviedol Wang. "Myslím si, že Európania musia zrušiť sankcie ako prví, a potom môžeme uvažovať o zrušení odvetných opatrení, ktoré sú recipročné," dodal.