Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Austrálsky inštitút: V Sin-ťiangu rastie počet detenčných zariadení

Príslušníci ujgurskej národnostnej menšiny v Číne protestujú proti politike Číny. Foto: TASR/AP

Peking obhajuje svoje kroky v Sin-ťiangu tvrdením, že detenčné zariadenia sú nevyhnutné v boji proti terorizmu a náboženskému extrémizmu.

Sydney/Peking 24. septembra (TASR) - Sieť detenčných zariadení v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny sa v uplynulých rokoch značne rozrástla. Tvrdí to Austrálsky inštitút strategickej politiky (AISP). V súčasnosti by sa v oblasti malo nachádzať až 380 detenčných zariadení, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Výskumy ukázali, že počet zariadení sa oproti pôvodným odhadom zvýšil o 40 percent. Podľa austrálskych vedcov tieto čísla naďalej stúpajú, aj keď Čína tvrdí, že značnú časť Ujgurov prepustila.

AISP sa odvoláva na satelitné zábery, oficiálnu stavebnú dokumentáciu a informácie médií, ktoré podľa neho potvrdzujú, že "prinajmenšom v 61 detenčných zariadeniach prebehli medzi júlom 2019 a júlom 2020 stavebné práce."

Peking obhajuje svoje kroky v Sin-ťiangu tvrdením, že detenčné zariadenia sú nevyhnutné v boji proti terorizmu a náboženskému extrémizmu.

Ujguri sú turkotatárske etnikum s približne 12 miliónmi obyvateľov prevažne moslimského vierovyznania. Žijú v severozápadnej Číne a Peking ich obviňuje zo separatizmu. Podľa organizácie Human Rights Watch je v súčasnosti na "prevýchove" v čínskych pracovných táboroch vyše milióna Ujgurov.