Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Čína vybuduje v Tadžikistane základňu pre miestnu políciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dolná komora schválila plán výstavby základne v okrese Iškašim v autonómnej oblasti Horský Badachšán v masíve Pamíru na východe krajiny.

Alma-Ata 28. októbra (TASR) – Čína vybuduje v Tadžikistane blízko afganských hraníc základňu pre miestnu políciu, oznámil vo štvrtok nemenovaný hovorca tadžického parlamentu v súvislosti s obavami oboch krajín o schopnosť afganského vládneho hnutia Taliban dostať pod kontrolu extrémistické skupiny.

Plán poukazuje na prehlbovanie bezpečnostnej spolupráce medzi Tadžikistanom a Čínou, ktorá údajne udržiava ďalšiu základňu na juhovýchode tejto bývalej sovietskej republiky, konštatovala agentúra AFP.

Uvedený tadžický predstaviteľ pre AFP povedal že dolná komora schválila plán výstavby základne v okrese Iškašim v autonómnej oblasti Horský Badachšán v masíve Pamíru na východe krajiny.

„Celú výstavbu financuje čínska strana. Po výstavbe bude základňa prevedená na tadžickú políciu," povedal tadžický hovorca. Dodal, že Čína poskytla na budovanie základne 7,3 milióna eur.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na otázku o správach o základni novinárom povedal: „Nie som si vedomý situácie, ktorú ste spomenuli."

Čína sa snaží vybudovať priateľské vzťahy s Talibanom po tom, čo ovládol Afganistan, ale vyzvala ho, aby zasiahol proti moslimským ujgurským separatistom, ktorí sa snažia prenikať z Afganistanu do pohraničnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, administratívneho územného celku Čínskej ľudovej republiky.