Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína vydala bielu knihu o Taiwane, separatizmus odmieta tolerovať

Čínski vojaci v ochranných maskách strážia 1. augusta 2022 vchod do vojenského múzea v Pekingu. Foto: TASR/AP

Posledná čínska biela kniha o Taiwane vyšla v roku 2000.

Peking 10. augusta (TASR) - Čína v stredu vyhlásila, že bude uplatňovať politiku nulovej tolerancie voči separatistickým aktivitám na Taiwane, a zopakovala pripravenosť v prípade potreby obsadiť silou tento ostrov, ktorý považuje za súčasť svojho územia. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

V bielej knihe zverejnenej v stredu Čína predstavuje rôzne hospodárske stimuly aj vojenský nátlak s cieľom získať Taiwan.

"Sme pripravení vytvoriť veľký priestor pre mierové zjednotenie, avšak nenecháme žiaden priestor separatistickým aktivitám akéhokoľvek druhu," píše sa v dokumente.

Čína pritom nevylúčila použitie sily. "Drastické opatrenia však budeme nútení použiť iba v prípade provokácie separatistických elementov alebo vonkajších síl, ak tieto prekročia naše červené čiary," vyhlasuje Čína.

Posledná čínska biela kniha o Taiwane vyšla v roku 2000.

Toto varovanie prišlo z Pekingu krátko po skončení rozsiahlych vojenských cvičení v oblasti, ktoré nasledovali bezprostredne po návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Pelosiová v stredu svoju cestu na Taiwan obhajovala. Podľa vlastných slov je "veľmi pyšná" na svoju delegáciu a myslí si, že Peking použil jej návštevu iba ako zámienku na usporiadanie vojenských manévrov. "Nedovolíme Číne izolovať Taiwan," povedala novinárom vo Washingtone.

Tchaj-pej odmietol najnovšiu bielu knihu Pekingu ako "plnú lží".

"Taiwan trvá na tom, že ani jedna strana nepatrí tej druhej, a rozhodne odmieta princíp jednej krajiny a dvoch systémov. Toto je súčasný stav v Taiwanskom prielive a realita," vyhlásil Tchaj-pej.

Princíp jednej krajiny a dvoch systémov prisľúbila ako istú formu autonómie čínska vláda Hongkongu a Makau. To isté navrhuje aj Taiwanu.