Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čína vyhostí niektorých amerických novinárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok vyzval Peking, aby vyhostenie amerických novinárov prehodnotil.

Peking 17. marca (TASR) - Čína v stredu nariadila americkým novinárom denníkov New York Times, Washington Post a Wall Street Journal opustiť krajinu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o najtvrdšie opatrenie komunistickej vlády voči zahraničným novinárom v posledných rokoch.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že toto opatrenie je odvetou za rozhodnutie Washingtonu obmedziť počet čínskych občanov pracujúcich pre čínske médiá v Spojených štátoch.

Novinári, ktorých novinárske preukazy by mali vypršať koncom tohto roka, musia informovať čínske ministerstvo zahraničných vecí do štyroch dní a svoje akreditácie vrátiť do desiatich dní, uviedlo ministerstvo.

Peking v stredu tiež nariadil rozhlasovej stanici Hlas Ameriky, denníkom New York Times, Wall Street Journal, Washington Post a časopisu Time, aby písomne uviedli svojich zamestnancov, financie, aktivity a nehnuteľnosti v Číne.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok vyzval Peking, aby vyhostenie amerických novinárov prehodnotil. Podľa neho totiž tento krok pripraví svet a čínskych obyvateľov o informácie v týchto "neuveriteľne náročných časoch" spôsobených koronavírusom, píše agentúra Reuters.