Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína vyjadrila nespokojnosť so zostrelením balóna nad USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako dodalo čínske ministerstvo zahraničných vecí, Peking si vyhradzuje právo na vykonanie ďalších nevyhnutných reakcií.

Peking 5. februára (TASR) - Čína v nedeľu odsúdila rozhodnutie Pentagónu zostreliť údajný čínsky špionážny balón letiaci nad územím Severnej Ameriky a obvinila Spojené štáty z "jasne prehnanej reakcie a vážneho porušovania medzinárodných praktík". TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

"Čína vyjadruje silnú nespokojnosť a protest proti použitiu sily zo strany Spojených štátov s cieľom útoku na civilnú vzducholoď bez posádky," uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí. Ako dodalo, Peking si "vyhradzuje právo na vykonanie ďalších nevyhnutných reakcií".

Spojené štáty zostrelili v sobotu čínsky špionážny balón nad Atlantickým oceánom. Podľa dvoch predstaviteľov USA bol balón zostrelený stíhacím lietadlom amerických vzdušných síl.

Americkí predstavitelia vo štvrtok oznámili, že vo vzdušnom priestore USA spozorovali veľký čínsky sledovací balón. Podľa Pentagónu sa pohyboval nad časťami severozápadu USA, kde sa nachádzajú citlivé vojenské objekty a strategické rakety v podzemných silách.

Rozhodli sa ho však najprv nezostreliť pre obavy, že padajúce časti z neho by mohli zraniť ľudí alebo poškodiť majetok a počkali, kým sa bude nachádzať nad oceánom.

Čínsky rezort diplomacie deklaroval, že ide o civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely.