Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína opäť vyslala do taiwanského vzdušného priestoru bojové lietaddlá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Taiwan 10. októbra oslavuje štátny sviatok – Wučchanské povstanie z roku 1911, ktoré viedlo k pádu poslednej čínskej cisárskej dynastie Čching.

Tchaj-pej č. októbra (TASR) – Čína v pondelok vyslala nad Taiwan flotilu 52 bojových lietadiel, čo je najväčšia demonštrácia sily za posledné tri dni, čo čínske vojenské lietadlá narúšajú vzdušný priestor Taiwanu.

Podľa taiwanského ministerstva národnej obrany bolo nad Taiwan vyslaných okrem iných 34 bojových lietadiel J-16 a 12 bombardérov H-6. Taiwanské vojenské letectvo monitorovalo pohyb čínskych lietadiel svojím systémom protivzdušnej obrany, informovala agentúra AFP.

Vojenská eskalácia medzi oboma krajinami trvá od piatku, keď si Čínska ľudová republika pripomenula 72. výročie svojho vzniku. V tento deň Čína vyslala nad Taiwan 38 bojových lietadiel, na sobotňajšej misii sa zúčastnilo ešte o jedno lietadlo viac. V nedeľu preniklo do vzdušnej obrannej zóny (ADIZ) 16 strojov.

Čínska vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu.

Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa komunisti dostali k moci v pevninskej Číne a nacionalisti vedený generálom Čankajškom ušli na Taiwan. Peking aj v minulosti zvyšoval tlak na Taiwan, aby ho prinútil uznať svoju suverenitu. Taiwanskí predstavitelia však vyhlasujú, že Taiwan je nezávislý štát a bude brániť svoju slobodu a demokraciu. Jeho najdôležitejším podporovateľom sú Spojené štáty.

V reakcii na lety čínskych lietadiel do taiwanskej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price cez víkend varoval, že čínska vojenská aktivita v blízkosti Taiwanu je výsledkom zlého odhadu a narúša mier a stabilitu v regióne.

„Naliehavo žiadame Peking, aby zastavil svoj vojenský, diplomatický a ekonomický tlak a nátlak voči Taiwanu," uvádza sa vo vyhlásení.

Taiwan 10. októbra oslavuje štátny sviatok – Wučchanské povstanie z roku 1911, ktoré viedlo k pádu poslednej čínskej cisárskej dynastie Čching. Súčasťou osláv bude vojenská prehliadka v hlavnom meste Tchaj-pej, počas ktorej majú vzlietnuť aj stíhačky.