Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala ČR, aby dodržiavala záväzok jednej Číny

Na archívnej snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR - Michal Svítok

Hovorca čínskej ambasády v Prahe Tibetskú exilovú vládu označil za separatistickú politickú skupinu a ilegálnu organizáciu, ktorá je v rozpore s ústavou a zákonmi Číny.

Praha 2. marca (TASR) - Čína vyzvala Česko, aby dodržiavalo svoj záväzok k politickému princípu jednej Číny a vyvarovalo sa ďalších "výtržností" v rozvoji čínsko-českých vzťahov. Reagovala tým na utorňajšie stretnutie českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského s predstaviteľmi tibetskej exilovej vlády. Vyjadrenie čínskeho veľvyslanca v ČR tlmočil v stredu jeho hovorca, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Čína sa dôrazne stavia proti akémukoľvek kontaktu oficiálnych činiteľov akejkoľvek krajiny z akéhokoľvek dôvodu s tou organizáciou," uviedol hovorca čínskej ambasády v Prahe. Tibetskú exilovú vládu označil za separatistickú politickú skupinu a ilegálnu organizáciu, ktorá je v rozpore s ústavou a zákonmi Číny.

Lipavský uviedol, že na stretnutí s predstaviteľmi Tibetu nebolo nič zlé a išlo o "bežnú záležitosť". Šéf českej diplomacie sa s nimi stretol v utorok v Indii. Podľa jeho slov Tibeťania oceňujú, akým spôsobom česká spoločnosť podporuje otázku ľudských práv v Tibete. Čína tam podľa šéfa českej diplomacie uplatňuje rovnakú politiku ako v Sin-ťiangu (regióne ujgurskej menšiny) a vykonáva "tvrdé počínšťovanie".

Čína kritizovala aj januárový telefonát novozvoleného prezidenta Petra Pavla s prezidentkou Taiwanu Cchaj Jing-wen. Pavel vraj týmto krokom "pošliapal červenú čiaru" Číny a vážne zasiahol do jej vnútorných záležitostí.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)