Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala na vyšetrenie smrti civilistov v ukrajinskom meste Buča

Novinári a fotografi stoja pri masovom hrobe v meste Buča na predmestí Kyjeva počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 5. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Zavraždenie civilistov v Buči môže spôsobiť ďalší tlak na Peking, ktorý má prevažne proruský postoj, píše AP.

Peking 6. apríla (TASR) - Čína v stredu vyhlásila, že správy a fotografie zachytávajúce mŕtvych civilistov v ukrajinskom meste Buča sú "hlboko rozrušujúce", a vyzvala na vyšetrenie týchto prípadov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien v stredu oznámil, že Čína podporuje všetky iniciatívy a opatrenia, "ktoré prispejú k zmierneniu humanitárnej krízy" na Ukrajine. Dodal, že Čína je "pripravená pokračovať v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom na tom, aby sa zabránilo akémukoľvek ubližovaniu civilistom".

Zavraždenie civilistov v Buči môže spôsobiť ďalší tlak na Peking, ktorý má prevažne proruský postoj, píše AP.

Čína vyzývala na rozhovory o ukončení vojny na Ukrajine, ale odmieta kritizovať Rusko za túto inváziu. Stavia sa aj proti ekonomickým sankciám voči Moskve a obviňuje Washington i NATO z vyprovokovania vojny a podnecovania konfliktu tým, že Ukrajine posielajú zbrane.

Vyjadrenia hovorcu Čao Li-ťiena sú rovnaké ako výroky čínskeho veľvyslanca pri OSN Čang Ťüna z predchádzajúceho dňa - ten vyzval na vyšetrenie spomínaných zločinov a správy a fotografie mŕtvych civilistov v Buči opísal ako "hlboko rozrušujúce".