Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala USA, aby spolupracovali na náprave ich vzájomných vzťahov

Na archívnej snímke z 2. februárra 2022 americká a čínska vlajka vejú pred zimnými olympijskými hrami v čínskom meste Čang-ťia-kchou. Foto: TASR/AP

Biden v príhovore o stave Únie prisľúbil, že pri obrane amerických záujmov proti Číne nebude váhať.

Peking 8. februára (TASR) - Čína v stredu uviedla, že bude "pevne brániť" svoje záujmy, a vyzvala Spojené štáty, aby pracovali na náprave vzájomných vzťahov. Peking takto reagoval na príhovor amerického prezidenta Joea Bidena o stave Únie, ktorý predniesol pred Kongresom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Budeme pevne brániť suverenitu Číny, bezpečnosť a vývoj jej záujmov," povedala na tlačovej konferencii hovorkyňa čínskeho ministerstva diplomacie Mao Ning.

Zároveň vyzvala Spojené štáty, aby si voči Číne "nadstavili pozitívnu a pragmatickú politiku" a aby "spolupracovali s Čínou na nasmerovaní čínsko-amerických vzťahov na cestu zdravého a stabilného rozvoja".

Biden v príhovore o stave Únie prisľúbil, že pri obrane amerických záujmov proti Číne nebude váhať. Vyjadril sa tak po tom, čo americká armáda počas víkendu zostrelila čínsky balón, o ktorom sa domnieva, že bol používaný na špionáž. "Ako sme dali minulý týždeň jasne najavo, ak Čína ohrozí našu suverenitu, budeme konať, aby sme ochránili našu krajinu," povedal.

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že je pripravený spolupracovať s Čínou v oblastiach, ktoré vyhovujú americkým záujmom a z ktorých môže mať úžitok celý svet.

V príhovore Biden spomenul aj čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorému podľa vlastných slov povedal, že Spojené štáty "hľadajú súťaž, nie konflikt". "Víťazstvo v tejto súťaži" by pritom podľa Bidena malo zjednotiť Američanov.

Vzťahy s Čínou boli pritom jednou z mála záležitostí týkajúcich sa zahraničnej politiky, o ktorých Biden počas svojho vyše hodinového príhovoru hovoril, všíma si AFP.