Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zástupcovia hnutí Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o zmierení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čína historicky sympatizuje s palestínskymi záležitosťami a podporuje riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu na úrovni dvoch štátov.

Peking 30. apríla (TASR) - Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore "vnútropalestínskeho zmierenia". Uviedol to v utorok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Obe strany plne vyjadrili svoju politickú vôľu dosiahnuť zmierenie prostredníctvom dialógu a konzultácii, prerokovali mnohé konkrétne otázky a dosiahli pozitívny pokrok," povedal hovorca. Nešpecifikoval však termín stretnutia.

Hnutie Hamas získalo kontrolu nad Pásmom Gazy v roku 2007 po bojoch so svojimi rivalmi z Fatahu, ktorí si prostredníctvom palestínskej samosprávy udržiavajú čiastočnú administratívnu kontrolu na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Čína historicky sympatizuje s palestínskymi záležitosťami a podporuje riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu na úrovni dvoch štátov. Peking vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy od začiatku vojny, ktorá vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval na usporiadanie "medzinárodnej mierovej konferencie" s cieľom vyriešiť tento konflikt.