Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Čína zatknutie dvoch mužov v New Yorku spája s politickou manipuláciou

Liu Jianwang, druhý zľava, opúšťa Brooklynský federálny súd so svojím právnikom po svojom obvinení v pondelok 17. apríla 2023 v New Yorku. Foto: TASR/AP

V New Yorku zadržaní Liu Jianwang (61) a Chen Jinping (59) sú obvinení, že konali ako agenti čínskej vlády bez oznámenia svojich aktivít americkým úradom.

Peking 18. apríla (TASR) - Peking utorok oznámil, že za zatknutím dvoch Číňanov v New Yorku bola politická manipulácia. Muži údajne prevádzkovali tajnú čínsku policajnú stanicu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin uviedol, že Čína vystupuje rázne proti ohováraniu, očierňovaniu či politickým manipuláciám zo strany USA.

"Žiadame USA, aby sa nad sebou bezprostredne zamysleli, upustili od zmýšľania a ideologickej zaujatosti z obdobia studenej vojny, okamžite zastavili súvisiace mylné postupy, politickú manipuláciu a očierňujúce útoky voči Číne," dodal Wen-pin.

V New Yorku zadržaní Liu Jianwang (61) a Chen Jinping (59) sú obvinení, že konali ako agenti čínskej vlády bez oznámenia svojich aktivít americkým úradom. Prokurátor Breon Peace uviedol, že ide o vôbec prvé prípady zatknutia v spojitosti s údajným postupom Číny vo forme zakladania utajovaných policajných staníc v rôznych krajinách sveta.

Dodal, že Liu Jianwang a Chen Jinping stanicu založili vlani v manhattanskej čínskej štvrti na príkaz jednej z pobočiek čínskeho ministerstva verejnej bezpečnosti a čínskej polície. Údajne ponúkali služby pri obnove čínskych vodičských preukazov.

Hlavnou činnosťou však bola podľa amerických úradov pomoc pri stopovaní a prenasledovaní čínskych disidentov, ktorí sú na úteku.