Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína zaviedla sankcie voči siedmim americkým občanom a spoločnostiam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínske sankcie postihli aj Hongkonskú demokratickú radu so sídlom vo Washingtone. Peking však sankcie bližšie nešpecifikoval.

Peking 23. júla (TASR) - Peking v piatok oznámil zavedenie sankcií voči siedmim americkým občanom a spoločnostiam v reakcii na varovanie USA o zhoršujúcej sa situácii v Hongkongu v súvislosti s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Čína podľa svojich vyjadrení zavedie sankcie voči siedmim americkým jednotlivcom a spoločnostiam vrátane bývalého ministra obchodu USA Wilbura Rossa. Ten počas svojho pôsobenia vo funkcii (2017-21) rozšíril tzv. čiernu listinu o viacero čínskych firiem vrátane Huawei a ZTE.

Čínske sankcie postihli aj Hongkonskú demokratickú radu so sídlom vo Washingtone. Peking však sankcie bližšie nešpecifikoval.

Napätie medzi Pekingom a Washingtonom sa v poslednom období vystupňovalo v súvislosti s viacerými záležitosťami vrátane ľudských práv, obchodu, kybernetickej bezpečnosti a pôvodu pandémie ochorenia COVID-19, pripomína AFP.

Americká vláda minulý piatok (16. júla) americké spoločnosti varovala, že zákon o národnej bezpečnosti prijatí minulý rok Čínou predstavuje riziko pre americké spoločnosti v Hongkongu. Washington takisto zaviedol sankcie voči siedmim predstaviteľom čínskych úradov.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok vo vyhlásení uviedlo, že varovanie zo strany USA malo za cieľ "bezdôvodne očierniť podnikateľské prostredie v Hongkongu" a "vážne porušiť medzinárodné právo a základné normy v oblasti medzinárodných vzťahov".

Wendy Shermanová, námestníčka amerického ministra zahraničných vecí, má v dňoch 25.-26. júla navštíviť Čínu, kde sa stretne s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Jim a ďalšími predstaviteľmi vlády, pripomína AFP.