Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Čína si pripomína desiate výročie ničivého zemetrasenia

Žena stojí pred zrútenou budovou pri príležitosti 10. výročia ničivého zemetrasenia v meste Pej-čchuan v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny 12. mája 2018. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sú mestá a obce, ktoré zničilo zemetrasenie, v prevažnej miere už obnovené a čínska vláda vyčlenila na tieto účely miliardy dolárov.

Peking 12. mája (TASR) - Čína si v sobotu pripomenula desiate výročie ničivého zemetrasenia, ktoré 12. mája 2008 zasiahlo provinciu S'-čchuan na juhozápade krajiny. V ruinách budov zahynulo viac než 87.000 ľudí vrátane 5335 školákov. Zemetrasenie s magnitúdou 7,9 nastalo v popoludňajších hodinách.

Čínsky prezident Si Ťin-pching zaslal list konferencii o zemetraseniach, ktorá sa konala na počesť tohto nešťastia, oznámila agentúra Sinchua. Prezident v danom liste uvádza, že krajina "rozšíri svoje kapacity na ochranu pred prírodnými katastrofami" a posilní vedecké poznávanie týchto úkazov.

Po tom, ako vyšlo najavo, že následkom otrasov bolo ťažko poškodených 7000 škôl, vypuklo pobúrenie verejnosti. Padli obvinenia z nekvalitnej výstavby, krátenia stavebného procesu a z korupcie; mnohé iné budovy stojace neďaleko totiž zostali po zemetrasení pevné. Vláda dosiaľ nezverejnila výsledky vyšetrovania.

Krajina sa však touto tragédiou zjednotila. Udalosť spolu s následnými letnými olympijskými hrami v Pekingu pomohla Číňanom vytvoriť nový pocit národnej identity. V súčasnosti sú mestá a obce, ktoré zničilo zemetrasenie, v prevažnej miere už obnovené a čínska vláda vyčlenila na tieto účely miliardy dolárov.