Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Čína žiada Britov o nápravu ohľadom uznesenia o politike voči Ujgurom

Čínska vlajka, archívna foto. Foto: TASR/AP

Čína dôrazne odmieta nehanebný zásah Británie do vnútorných záležitostí Číny, uviedlo veľvyslanectvo.

Peking 23. apríla (TASR) - Čína v piatok oznámila, že Spojené kráľovstvo by malo okamžite napraviť svoje "nesprávne kroky" v súvislosti s prijatím uznesenia, v ktorom britský parlament označil politiku Číny voči menšine Ujgurov za zločiny proti ľudskosti a genocídu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tvrdenie hŕstky poslancov britského parlamentu o tom, že v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang prebieha genocída, označilo čínske veľvyslanectvo v Británii vo svojom vyhlásení za bezdôvodné obvinenie a "najnezmyselnejšiu lož storočia, urážku a potupu" čínskych občanov.

Takisto ide podľa veľvyslanectva o "vážne porušenie medzinárodného práva" a základných pravidiel v medzinárodných vzťahoch.

"Čína dôrazne odmieta nehanebný zásah Británie do vnútorných záležitostí Číny," uviedlo veľvyslanectvo.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu prijali vo štvrtok uznesenie, v ktorom označili politiku Číny voči národnostnej a náboženskej menšine Ujgurov za zločiny proti ľudskosti a za genocídu.

Uznesenie nie je právne záväzné a vláda v Londýne ho teda nemusí vziať na vedomie. Ide však o ďalší prejav rozhorčenia britských politikov nad údajným porušovaním ľudských práv v Sin-ťiangu na severozápade Číny, kde žije moslimská menšina turkotatárskych Ujgurov, vysvetľuje agentúra AP.