Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Čína žiada Litvu, aby povolala svojho veľvyslanca v Pekingu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Litva v máji tohto roku oznámila, že ukončuje svoju účasť vo fóre pre spoluprácu 17+1, ktoré združovalo štáty strednej a východnej Európy a Čínu, pričom túto platformu označila za rozporuplnú.

Peking 10. augusta (TASR) – Čína v utorok oznámila, že povolá späť svojho veľvyslanca vo Vilniuse, a žiada Litvu, aby stiahla z postu svojho veľvyslanca z Pekingu. Táto pobaltská krajina totiž povolila Taiwanu otvoriť de facto veľvyslanectvo pod vlastným názvom, čím si pohnevala Čínu, ktorá si na ostrov robí nároky, píše agentúra Reuters.

Taiwan v júli oznámil, že jeho zastúpenie v Litve, ktoré zriaďuje, bude mať názov Taiwanský zastupiteľský úrad v Litve, a nie Tchajpejská reprezentačná kancelária, ako to býva zvykom.

„Čínska vláda vyjadruje kategorický nesúhlas s týmto krokom. Čína sa rozhodla povolať späť svojho veľvyslanca v Litve a požaduje, aby litovská vláda stiahla svojho veľvyslanca z Číny," uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Taiwan používa oficiálny názov Čínska republika a ako nezávislý štát ho uznáva iba 15 krajín sveta. Čína sa ho snaží na svetovej scéne izolovať a bráni sa akémukoľvek oficiálnemu použitiu slova „Taiwan", aby ostrovná vláda nenadobúdala pocit medzinárodnej legitimity. Taiwan však prostredníctvom svojich zastupiteľských úradov de facto udržiava diplomatické vzťahy s desiatkami krajín.

Litva v máji tohto roku oznámila, že ukončuje svoju účasť vo fóre pre spoluprácu 17+1, ktoré združovalo štáty strednej a východnej Európy a Čínu, pričom túto platformu označila za „rozporuplnú". Podľa agentúry AFP mnohí oponenti vnímajú toto združenie, ktoré vzniklo v roku 2021, ako nástroj Číny na presadzovanie vplyvu v regióne.

Následne sa Litva zaviazala darovať Taiwanu asi 20.000 vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2 a otvoriť na ostrove svoje vlastné zastúpenie.