Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Čína žiada mierové rokovania a upozorňuje na použitie jadrových zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo), ktorý rokuje s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom (na obrazovke vľavo) prostredníctvom videospojenia v Moskve v piatok 30. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Peking tiež Rusko a Ukrajinu vyzval, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a vyhýbali sa "útokom na civilistov a civilné zariadenia".

Peking 24. februára (TASR) - Čína vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory. Tiež upozornila, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.

Čína v piatok pri príležitosti výročia vojny na Ukrajine zverejnila 12-bodový dokument o "politickom urovnaní" tejto krízy.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v dokumente uviedlo, že všetky strany by mali podporovať Rusko a Ukrajinu v spolupráci a čo najrýchlejšom obnovení dialógu. "Jadrové zbrane nesmú byť použité a jadrové vojny nesmú byť vedené," dodal čínsky rezort diplomacie.

Peking tiež Rusko a Ukrajinu vyzval, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a vyhýbali sa "útokom na civilistov a civilné zariadenia".

Čína tiež oznámila, že nesúhlasí s "akýmikoľvek jednostrannými sankciami, ktoré nie sú schválené Bezpečnostnou radou OSN", píše na svojej webovej stránky denník The Guardian s odvolaním sa na v piatok zverejnený plán.

Peking sa v prípade vojny Ruska na Ukrajine snaží zachovávať neutrálny postoj; udržiava však blízke vzťahy s Moskvou, pripomína AFP.