Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína znížila úroveň diplomatických vzťahov s Litvou pre spor o Taiwan

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína sa snaží Taiwan na svetovej scéne izolovať a bráni sa akémukoľvek oficiálnemu použitiu slova "Taiwan".

Peking 21. novembra (TASR) - Čína v nedeľu znížila úroveň svojich diplomatických vzťahov s Litvou z veľvyslancov na chargé d'affaires. Odplatila sa tak za to, že pobaltský štát umožnil Taiwanu, ktorý Peking pokladá za súčasť svojho územia, otvoriť si zastupiteľský úrad. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Čína už predtým vyhostila litovského veľvyslanca. Vyjadruje to silnú citlivosť Číny na štatút Taiwanu, ktorý podľa slov Pekingu nemá právo robiť vlastnú zahraničnú politiku. Čína takisto stiahla svojho veľvyslanca z Litvy.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že diplomatické vzťahy budú znížené na úroveň chargé d'affaires, čo je druhý najvyššie postavený predstaviteľ veľvyslanectiev.

Čína sa snaží Taiwan na svetovej scéne izolovať a bráni sa akémukoľvek oficiálnemu použitiu slova "Taiwan", aby ostrovná vláda nenadobúdala pocit medzinárodnej legitimity.

Krok Litvy však odráža narastajúci záujem vlád o rozširovanie vzťahov s Taiwanom, ostrovnou demokraciou, ktorá je zároveň dôležitým obchodným partnerom a centrom technologického priemyslu. V tomto období navyše Peking hnevá svojich susedov čoraz agresívnejšou zahraničnou a vojenskou politikou.

Taiwan a pevninská Čína majú od roku 1949, po občianskej vojne, vlastné vlády.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Litvu z "podkopávania čínskej suverenity a územnej celistvosti". A vyzvalo litovskú vládu, aby "okamžite napravilo chyby".

Peking odmieta pestovať oficiálne vzťahy s vládami, ktoré uznávajú Taiwan ako samostatnú krajinu. Týchto vlád je len 15.

Mnohé vlády, vrátane Spojených štátov a Japonska, majú oficiálne diplomatické vzťahy s Pekingom, ale udržiavajú rozsiahle obchodné vzťahy s Taiwanom. Mnohé pestujú vzťahy s demokraticky zvolenou vládou Taiwanu prostredníctvom obchodných úradov, ktoré slúžia ako neoficiálne veľvyslanectvá.

Litva porušila túto diplomatickú zvyklosť a súhlasila, aby zastupiteľský taiwanský úrad v metropole Vilnius niesol názov Taiwanu namiesto tradičného názvu Tchajpejská reprezentačná kancelária - ten používajú ostatné krajiny, aby neurazili Peking.

Litva už predtým oznámila, že má v pláne na Taiwane otvoriť svoj zastupiteľský úrad.