Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína znovu nevylúčila použitia vojenskej sily voči Taiwanu

Na snímke stíhačka letí smerom k Taiwanu z vyhliadkového miesta, ktoré je najbližším bodom pevninskej Číny k ostrovu Taiwan, pohľad na lode v Taiwanskom prielive v Pingtane v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian, 5. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Čína v stredu upozornila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" na Taiwane a v nevyhnutnom prípade nevylúčila vojenský zásah voči nemu.

Peking 10. augusta (TASR) - Čína v stredu upozornila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" na Taiwane a v nevyhnutnom prípade nevylúčila vojenský zásah voči nemu. Vyplýva to z bielej knihy čínskeho Úradu pre záležitosti Taiwanu, ktorá bola zverejnená v stredu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čína sa "nevzdá použitia sily a vyhradzuje si možnosť prijať všetky potrebné opatrenia", aby dokázala reagovať na možné provokácie separatistov alebo na vonkajšie vplyvy, píše sa v dokumente. Samosprávny ostrov plánuje získať prostredníctvom ekonomických stimulov a vojenského tlaku.

"Sme pripravení vytvoriť obrovský priestor pre mierové zjednotenie, ale nenecháme žiadne miesto pre separatistické aktivity v akejkoľvek forme," dodal úrad. Peking prisľúbil ostrovu v prípade znovuzjednotenia prosperitu a "väčšiu bezpečnosť".

Čína vydala bielu knihu o Taiwane naposledy v roku 2000, pripomína AFP. Od 90. rokov sa tento samosprávny ostrov transformoval z autokracie na demokraciu. Vzťahy s Pekingom sa zhoršili po tom, ako sa v roku 2016 stala taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Jej Demokratická pokroková strana nepovažuje Taiwan za súčasť Číny.

Peking minulý týždeň spustil rozsiahle vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive ako reakciu na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Podľa Číny to podkopáva jej suverenitu a územnú celistvosť.

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie v utorok povedal, že Čína sa vojenskými manévrami pripravuje na inváziu, pričom jej skutočným zámerom je "zmeniť súčasný stav" na Taiwane.