Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Čína ruší extradičné dohody Hongkongu s tromi štátmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý Čína koncom júna uviedla do platnosti, vyvolal obavy medzi prodemokratickými aktivistami v Hongkongu.

Peking 28. júla (TASR) - Čína zruší dohody o vydávaní osôb, ktoré Hongkong uzavrel s Kanadou, Austráliou a Britániou. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Podľa AFP ide o reakciu Pekingu na podobné opatrenia, ktoré v súvislosti s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti pre Hongkong uvedené krajiny už zaviedli.

"Nesprávny" krok Kanady, Austrálie a Spojeného kráľovstva smerom k "politizácii spolupráce v oblasti súdnictva závažne poškodil základy spolupráce" v tejto oblasti, uviedol na tlačovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý Čína koncom júna uviedla do platnosti, vyvolal obavy medzi prodemokratickými aktivistami v Hongkongu a takisto si vyslúžil kritiku zo strany viacerých zahraničných predstaviteľov. Mnohí sa totiž obávajú, že táto právna norma bude v Hongkongu použitá na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Británia, Austrália a Kanada dočasne zrušili s Hongkongom zmluvy o vydávaní osôb už začiatkom júla.