Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Čína zrušila odloženú návštevu šéfa diplomacie EÚ

Na archívnej snímke šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Vzťahy s Čínou budú podľa EÚ záležať aj na tom, ako bude pristupovať k vojne na Ukrajine.

Brusel 4. júla (TASR) – Čína zrušila návštevu šéfa zahraničnej politiky Európskej únie Josepa Borrella v Pekingu, plánovanú na budúci týždeň. Oznámila to v utorok hovorkyňa EÚ, informuje TASR na základe agentúry AFP.

Borrell mal rokovať s čínskym ministrom zahraničných vecí Čchin Kangom po tom, ako aprílovú návštevu musel odvolať vzhľadom na nákazu covidom.

"Čínski partneri nás informovali, že zvažované termíny budúci týždeň už nie sú možné a teraz musíme hľadať alternatívy," uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová.

Lídri členských štátov EÚ minulý týždeň na summite v Bruseli podporili stratégiu zníženia závislosti EÚ od Číny v oblasti kľúčových technológií a komponentov. EÚ však zdôrazňuje, že sa nechce úplne "odpojiť" od druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Vzťahy s Čínou budú podľa EÚ záležať aj na tom, ako bude pristupovať k vojne na Ukrajine. Únia vyzvala Peking, aby využil vplyv na Moskvu s cieľom zastaviť ruskú inváziu.

Štáty EÚ pri svojich rôznych hospodárskych a politických záujmoch dlhodobo nenachádzajú jednotný postoj k Číne. USA naliehajú, aby zaujali tvrdšiu líniu.