Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Číňan Lu je zrejme jediný zahraničný reportér medzi ruskými vojakmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Priamo z ukrajinských miest informuje po boku ruských vojakov už takmer tri týždne.

Peking/Moskva/Kyjev 16. marca (TASR) - Čínsky novinár Lu Jü-kuang je pravdepodobne jediným zahraničným novinárom, ktorý informuje o vojne na Ukrajine po boku ruskej armády. TASR prevzala tieto informácie od britského denníka The Guardian.

Lu je reportérom čínskej televízie Phoenix TV. Priamo z ukrajinských miest informuje po boku ruských vojakov už takmer tri týždne. V jednej zo správ robil rozhovor s lídrom samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denisom Pušilinom. Z Ukrajiny podľa Guardianu šíri dezinformácie; informoval napríklad o tom, že ukrajinskí ozbrojenci držia v zajatí tisíc rukojemníkov, ktorých používajú ako živé štíty.

Britský denník uvádza, že nevie o inom zahraničnom novinárovi, ktorý by z Ukrajiny informoval z prostredia ruskej armády. Táto správa opäť vyvolala otázky o rozsahu spolupráce medzi Moskvou a Pekingom. Obe krajiny podpísali ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu dohodu o neobmedzenom partnerstve.

The Guardian informuje, že Lu je známy čínsky novinár, ktorý v minulosti pôsobil ako dôstojník v čínskom námorníctve. Dlhé roky žil v Moskve, informoval aj o Čečenskej vojne, kde mal údajne ruskú vojenskú ochranu. Od ruskej vlády získal za svoju novinársku činnosť niekoľko ocenení.

Čínska televízia Phoenix TV nereagovala na otázky britského denníka o tom, ako sa Lu dostal na front s ruskou armádou.

Peking naďalej odmieta odsúdiť inváziu Ruska na Ukrajinu. Ku konfliktu sa snaží pristupovať neutrálne, zo zhoršovania situácie na Ukrajine obviňuje Spojené štáty a Severoatlantickú alianciu (NATO). V utorok Čína uviedla, že nie je súčasťou konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a nechce byť zasiahnutá sankciami Západu.