Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čínska ambasáda: USA musia napraviť svoje chyby týkajúce sa Taiwanu

Na archívnej snímke z 10. októbra 2021 žena s taiwanskými vlajkami počas osláv štátneho sviatku v metropole Tchaj-pej. Foto: TASR/AP

Peking považuje ostrovný Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať.

Washington/Peking 5. augusta (TASR) - Z krízy v americko-čínskych vzťahoch sa dá dostať jedine tak, že Spojené štáty "okamžite napravia svoje chyby", povedal vysokopostavený predstaviteľ čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone Ťing Čchüan. V piatok ho v správe citoval portál britskej stanice Sky News.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína následne vo štvrtok spustila rozsiahle vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive, ktoré budú trvať do nedele.

Ťing Čchüan vo svojich vyjadreniach narážal na protest Bieleho domu proti vojenským akciám Pekingu, ktoré tlmočil čínskemu veľvyslancovi vo Washingtone. Američania označili čínske vojenské manévre v Taiwanskom prielive za nezodpovedné a v rozpore s udržaním mieru a stability v regióne.

Ťing Čchüan však reagoval, že mier a stabilitu ohrozujú Spojené štáty. "Narušiteľom poriadku je tu americká strana," povedal. "Z tejto krízy sa dá dostať iba tak, že americká strana okamžite podnikne opatrenia, ktorými napraví svoje chyby a odstráni vážne dôsledky Pelosiovej návštevy," dodal.

Peking považuje ostrovný Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať.