Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Čínska armáda cvičí pri Taiwane, kam pricestovala americká delegácia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezprostredne neboli známe podrobnosti o návšteve americkej delegácie, ktorá na ostrov údajne priletela v utorok.

Peking 10. novembra (TASR) - Čínske vojenské sily uskutočňujú bojové cvičenie neďaleko Taiwanu v reakcii na návštevu delegácie z amerického Kongresu, ktorá na tento ostrovný štát pricestovala, informovala agentúra AP.

Manévre v oblasti Taiwanského prielivu sú "nevyhnutné pre ochranu (čínskej) národnej suverenity," uviedlo čínske ministerstvo obrany v utorkovom vyhlásení, ktoré však neobsahovalo podrobnosti o čase či mieste cvičení.

Mobilizáciu armády podľa rezortu podnietili "nesprávne slová a činy relevantných krajín v súvislosti s Taiwanom," ako aj činy tých, ktorí obhajujú nezávislosť tohto autonómneho ostrovného štátu. Čína považuje Taiwan za svoje vlastné územie.

Bezprostredne neboli známe podrobnosti o návšteve americkej delegácie, ktorá na ostrov údajne priletela v utorok.

Čínsky rezort diplomacie návštevu rázne odsúdil, pričom vo vyhlásení uviedol, že "nikto by nemal podceňovať pevné odhodlanie Ľudovej oslobodzovacej armády brániť národnú suverenitu a územnú celistvosť čínskeho ľudu."

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo len to, že v súvislosti s návštevou spolupracovalo s Americkým inštitútom na Taiwane, ktorý fakticky funguje ako veľvyslanectvo. Ďalšie informácie budú zverejnené vo "vhodnom čase".

Hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby pripomenul, že návštevy amerických delegácií na Taiwane sú "pomerne bežné a v súlade s povinnosťami Spojených štátov vyplývajúcimi zo zákona o vzťahoch s Taiwanom".

Čínske stíhačky v poslednom čase čoraz častejšie narušujú vzdušný priestor Taiwanu. Začiatkom októbra vyslal Peking v rámci jediného víkendu k ostrovu až 149 vojenských lietadiel.

Spojené štáty prestali v roku 1979 diplomaticky uznávať Taiwan a oficiálne podporili pekinskú politiku "jednej Číny". Na druhej strane sú vlastným zákonom o vzťahoch s Taiwanom viazané pomáhať mu – napríklad aj tým, že mu dodávajú zbrane.