Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čínska komunistická strana vylúčila námestníka ministra

Čínska vlajka, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vylúčenie a obvinenie Sun Li-ťüna je súčasťou protikorupčnej iniciatívy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, v rámci ktorej odsúdili súdy už desiatky prominentných politikov aj podnikateľov.

Peking 1. októbra (TASR) - Čínska vládnuca komunistická strana vylúčila zo svojich radov bývalého námestníka ministra pre verejnú bezpečnosti Sun Li-ťüna, ktorý čelí viacerým vážnym obvineniam, informovala v piatok agentúra AP.

Sun podľa vyhlásenie Ústredného výboru pre kontrolu disciplíny (CCDI) preukázal "mimoriadne prehnané politické ambície a veľmi slabú politickú integritu," neopodstatnene kritizoval politiku strany a šíril klebety.

Bývalý minister tiež údajne predával pracovné pozície, preukázal "extrémnu chamtivosť", prijal veľké sumy peňazí, ako aj majetok a žil "dekadentne".

"Okolnosti boli obzvlášť vážne, podstata bola obzvlášť škodlivá, vplyv bol extrémne zlý a prípad treba brať mimoriadne vážne," píše sa vo vyhlásení.

Sun Li-ťüna odvolali z jeho postu na spomínanom ministerstve minulý rok po tom, čo sa jeho správanie stalo predmetom vyšetrovania CCDI. Teraz bude čeliť súdnemu procesu, ktorý pravdepodobne vyústi do dlhého trestu odňatia slobody, analyzuje AP.

Vylúčenie a obvinenie Sun Li-ťüna je súčasťou protikorupčnej iniciatívy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, v rámci ktorej odsúdili súdy už desiatky prominentných politikov aj podnikateľov. Podľa kritikov čínskeho prezidenta i podľa niektorých zahraničných pozorovateľov je však protikorupčné ťaženie komunistickej strany zámienkou na potláčanie akejkoľvek politickej opozície, pripomína AP.