Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čínska kozmická loď odštartovala k vesmírnej stanici

ozmickú loď Šen-čou 15 s trojicou tajkonautov na palube vyniesla do vesmíru nosná raketa Čchang-čeng 2F, ktorá v utorok 29. novembra 2022 o 23.08 h miestneho času (16.08 h SEČ) odštartovala z kozmodrómu Ťiou-čchüan nachádzajúceho sa v oblasti Vnútorného Mongolska. Foto: TASR/AP

Úlohou trojčlennej posádky bude dokončenie výstavby čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung

Peking 29. novembra (TASR) — Z čínskeho kozmodrómu v púšti Gobi odštartovala v utorok čínska kozmická loď Šen-čou s trojčlennou posádkou. Jej úlohou bude dokončenie výstavby čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung, píše agentúra AP.

Kozmickú loď Šen-čou 15 s trojicou tajkonautov na palube vyniesla do vesmíru nosná raketa Čchang-čeng 2F, ktorá v utorok o 23.08 h miestneho času (16.08 h SEČ) odštartovala z kozmodrómu Ťiou-čchüan nachádzajúceho sa v oblasti Vnútorného Mongolska.

Traja noví tajkonauti sa na vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác) pripoja k trojici kolegov, ktorí tam pôsobia už od začiatku júna. Obe posádky na stanici strávia spoločne niekoľko dní, po ktorých sa predchádzajúca zostava kozmonautov vráti naspäť na Zem.

Noví tajkonauti — skúsený kapitán Fej Ťün-lung a Teng Čching-ming a Čang Lu, ktorí letia do vesmíru prvýkrát — zostanú na obežnej dráhe šesť mesiacov. Posledný z troch modulov základne, ktorá má Číne zaistiť stálu prítomnosť jej kozmonautov na obežnej dráhe Zeme, dopravili na základňu začiatkom novembra.

Čínska vesmírna stanica bola vybudovaná v rámci snahy Číny stať sa po boku Spojených štátov a Ruska ďalšou kozmickou veľmocou. Čína si už pripísala aj prvý úspech, keďže sa jej podarilo ako prvej krajine pristáť s terénnym vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca.