Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínska kozmická loď sa spojila s novou vesmírnou stanicou

Žena s ochranným rúškom kráča okolo televíznej obrazovky v nákupnom centre v Pekingu, ktorá vysiela štart nosnej rakety Šen-ťien 2F, ktorá vyniesla na obežnú dráhu kozmickú loď Šen-čou 12 s troma čínskymi kozmonautmi na palube z kozmodrómu Ťiou-čchüan nachádzajúcom sa v púšti Gobi na severozápade Číny vo štvrtok 17. júna 2021. Foto: TASR/AP

Veliteľom letu je pilot čínskeho vojenského letectva Nie Chaj-šeng, ktorý už absolvoval dve vesmírne misie.

Ťiou-čchüan 17. júna (TASR) - Čínska kozmická loď s troma kozmonautmi na palube sa vo štvrtok popoludní úspešne spojila so segmentom novej čínskej vesmírnej stanice. Stalo sa tak približne sedem hodín po jej štarte z kozmodrómu Ťiou-čchüan nachádzajúcom sa v púšti Gobi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na čínsku vesmírnu agentúru.

Kozmická loď Šen-čou 12 sa po oddelení od nosnej rakety Dlhý pochod 2F v automatickom režime pripojila k prednej časti hlavného modulu vesmírnej stanice Tchien-kung, ktorý sa dostal na obežnú dráhu Zeme koncom apríla. Vo vyhlásení to uviedla Čínska agentúra pre vesmírne lety s posádkou. Pôjde o dosiaľ najdlhšiu vesmírnu misiu s ľudskou posádkou.

Trojica kozmonautov, alebo tajkonautov, strávi na novej stanici tri mesiace, počas ktorých budú vykonávať experimenty, testovať vybavenie stanice a pripravovať ďalšie rozšírenie jej hlavného obytného modulu.

Podľa odborníkov je vyslanie ľudskej posádky na vesmírnu stanicu prestížnou záležitosťou a dôležitým medzníkom v rozvoji ambiciózneho kozmického programu Pekingu. Čína plánuje v nadchádzajúcom poldruha roku ďalších 11 letov zameraných na dokončenie budovania stanice vrátane montáže solárnych panelov a dvoch laboratórnych modulov.

Veliteľom letu je pilot čínskeho vojenského letectva Nie Chaj-šeng, ktorý už absolvoval dve vesmírne misie. Zvyšní dvaja členovia posádky sú tiež príslušníkmi čínskej armády, jeden z nich letí do kozmu prvýkrát.