Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínska kozmická loď Šen-čou 10 sa spojila s vesmírnym laboratóriom

Čínska vesmírna loď Šen-čou 10 počas štartu zo satelitného vesmírneho strediska Jiuquan 11. júna 2013 Foto: TASR/AP

Čína plánuje tiež bezpilotné pristátie a vyslanie vozidla na Mesiac. Jej vedci už hovoria aj o možnosti vyslania človeka na Mesiac, nie však skôr ako v roku 2020.

Peking 13. júna (TASR) - Čínska kozmická loď Šen-čou 10 sa dnes spojila s vesmírnym laboratóriom na obežnej dráhe, v ktorom traja kozmonauti strávia najbližší týždeň. Informovali o tom dnes čínske štátne médiá.

Automatický spojovací manéver prebehol dva dni po štarte rakety z kozmodrómu v púšti Gobi úspešne, uviedla agentúra Sinchua. Po vstupe do orbitálneho laboratórneho modulu Tchien-kung 1 si členovia posádky, medzi ktorými je po druhý raz aj čínska kozmonautka, vymenili vesmírne obleky za modré kombinézy.

Najnovšia vesmírna misia Číny potrvá celkovo 15 dní a je tak najdlhšou, o akú sa kedy v krajine pokúsili. Traja kozmonauti budú počas 12 dní v module vykonávať rôzne vedecké pokusy a testovať systémy modulu, napríklad pri manuálnom spojovacom manévri.

Prostredníctvom videospojenia tiež vystúpia s prednáškami pre čínskych študentov na Zemi, čo je súčasť snahy zvýšiť popularitu vesmírneho programu medzi mladými Číňanmi.

Modul Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1) je prvou experimentálnou súčasťou budovania čínskej vesmírnej stanice. Na obežnej dráhe sa nachádza necelé dva roky a neskôr v priebehu tohto roka ho vyradia z prevádzky a do roku 2020 nahradia väčším a trvalejším modulom, uviedla agentúra AP.

Čína má síce ešte stále ďaleko od dostihnutia vesmírnych veľmocí, akými sú USA a Rusko, avšak nová misia Šen-čou 10 - piaty čínsky kozmický let s posádkou od roku 2003 - bude ďalšou ukážkou jej pokroku v čase, keď rozpočtové obmedzenia a meniace sa priority brzdia americké lety s posádkou.

Čína plánuje tiež bezpilotné pristátie a vyslanie vozidla na Mesiac. Jej vedci už hovoria aj o možnosti vyslania človeka na Mesiac, nie však skôr ako v roku 2020.