Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čínska pošta bude pre nárast infekcií dezinfikovať zásielky zo zámoria

Ľudia s ochrannými rúškami na tvári kráčajú okolo zhromaždených balíkov na ulici v Pekingu 18. januára 2022. Foto: TASR/AP

Po rozšírení koronavírusových variantov delta a omikron sa v Číne v posledných týždňoch v karanténe či lockdowne ocitli milióny ľudí.

Peking 18. januára (TASR) - Čínska pošta nariadila svojim pracovníkom, aby dezinfikovali zásielky zo zahraničia a vyzvala verejnosť, aby znížila počet objednávok zo zámoria. Čínske úrady totiž nedávno pripustili, že zdrojom nárastu koronavírusových infekcií v krajine by mohli byť aj takéto poštové zásielky.

Informovala o tom v utorok agentúra AFP, ktorá však súčasne citovala vyjadrenia odborníkov, že riziko takéhoto prenosu z povrchov predmetov je nízke.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj americké Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) už dávnejšie uviedli, že riziko infekcie z kontaminovaných povrchov je nízke a postupom času aj menej pravdepodobné.

Čínski predstavitelia napriek tomu naznačili, že niektorí ľudia sa mohli nakaziť vírusom na balíkoch zo zahraničia. Medzi nimi mohla byť i žena v Pekingu, o ktorej úrady uviedli, že nemala žiadny kontakt s inými nakazenými ľuďmi. Napriek tomu mala pozitívny výsledok testu na variant podobný tým, aké boli detegované v Severnej Amerike.

Žena s ochranným rúškom na tvári kráča okolo zhromaždených balíkov v Pekingu 18. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Leong Hoe Nam, odborník na infekčné choroby zo singapurskej nemocnice Mount Elizabeth Novena, pre agentúru AFP povedal, že pravdepodobnejšie vysvetlenie ako nákaza dotykom je skôr infikovanie sa od asymptomatických osôb, ktoré mali falošne negatívne výsledky testov PCR. Uviedol, že eliminovať vírus je možné opakovaným testovaním spolu s lockdownom a trasovaním kontaktov, "... ale za cenu vysokých nákladov a nepohodlia".

Čína, ktorá bola koncom roku 2019 oficiálne prvou krajinou na svete, kde sa vírus koronavírus SARS-CoV-2 potvrdil, využíva práve prísne lokálne lockdowny, hromadné testovanie a aplikácie na sledovanie kontaktov, aby sa pokúsila zlikvidovať ohniská nákazy hneď po zistení prvých prípadov. AFP konštatuje, že Čína "nie je ochotná riskovať, a už vôbec nie pred zimnými olympijskými hrami", ktoré sa tam začnú vo februári.

Po rozšírení koronavírusových variantov delta a omikron sa v Číne v posledných týždňoch v karanténe či lockdowne ocitli milióny ľudí. Nedávno boli ohniská nákazy zistené v oblastiach, kam sa zo zahraničia dopravujú veľké objemy tovarov. Medzi ohniskami je aj prístavné mesta Tchien-ťin a región Kuang-tung.

Čína v utorok oznámila 127 nových prípadov komunitného šírenia koronavírusu, dodala AFP.