Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Čínska sonda sa vracia z Mesiaca, má dopraviť dva kilogramy vzoriek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom bezposádkovej misie Čchang-e 5, pomenovanej po starovekej čínskej bohyni Mesiaca, je prvýkrát po vyše 40 rokoch priniesť na Zem vzorky hornín z mesačného povrchu.

Peking 3. decembra (TASR) - Čínska sonda Čchang-e 5 vo štvrtok začala svoj návrat z Mesiaca na Zem, kam má dopraviť vzorky hornín z mesačného povrchu. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu CCTV.

Návratový modul sondy odštartoval z povrchu Mesiaca o 23.10 h pekinského času (16.10 h SEČ). Následne sa mal opäť pripojiť k materskej sonde Čchang-e 5, ktorá sa so vzorkami uloženými v špeciálnej kapsule vráti na Zem.

Čchang-e 5 je v poradí o tretia čínska sonda, ktorá pristála na Mesiaci a prvá, ktorá sa vráti na Zem. Čína navyše v júli tohto roku poslala k Marsu kozmickú loď vezúcu robotické vozidlo, pripomína AP.

Cieľom bezposádkovej misie Čchang-e 5, pomenovanej po starovekej čínskej bohyni Mesiaca, je prvýkrát po vyše 40 rokoch priniesť na Zem vzorky hornín z mesačného povrchu. Dosiaľ sa to podarilo len Spojeným štátom a naposledy v roku 1976 bývalému Sovietskemu zväzu.

Očakáva sa, že sonda na Zem dopraví približne dva kilogramy materiálu. Vedci dúfajú, že tieto vzorky poskytnú nové informácie o sopečnej činnosti na Mesiaci.

Americké misie Apollo dopravili na Zem dokopy okolo 380 kilogramov hornín z Mesiaca, zatiaľ čo Sovietsky zväz takto získal asi 300 gramov vzoriek.

Odborníci považujú misiu Čchang-e 5 aj za dôležitý technologický test, napríklad pre budúce lety s ľudskou posádkou na Mesiac.