Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prahu ukončenie spolupráce s čínskym Šanghajom netrápi

Čínske mesto Šanghaj. Foto: TASR/AP

Dohodu podpísali Hřib a Wen-je Ko, starosta Tchaj-peja. Obe mestá zároveň uzavreli spoluprácu v oblasti kultúry, smart cities, ekonomiky, turizmu alebo vzdelávania.

Praha 14. januára (TASR) - Podľa pražského primátora Zdeňka Hřiba (strana Piráti) sa českej metropoly nedotkne prerušenie stykov, ktoré v utorok už skôr oznámilo čínske mesto Šanghaj v reakcii na to, že Praha podpísala partnerskú zmluvu s taiwanským Tchaj-pejom.

"Spolupráci so Šanghajom sa nebránime, ale doterajšia spolupráca spočívala iba v tom, že (česká nebanková) spoločnosť Home Credit zaplatila školenie šanghajských záchranárov od pražskej záchranky. Za to sa českí záchranári učili pristávať na mrakodrapoch, čo nie je v Prahe práve využiteľné," vysvetlil na Twitteri primátor, ktorého citoval český portál Novinky.cz.

"Praktický vplyv na Prahu je teraz teda ten, že Home Credit už nebude môcť používať pražskú záchranku ako sponzorský darček v rámci svojho biznisu so spotrebiteľskými pôžičkami v Číne," dodal Hřib.

Hlavné mesto Česka podľa neho nemá o čo prísť, lebo žiadna ďalšia spolupráca so Šanghajom neprebiehala. Taiwanský Tchaj-pej je podľa Hřiba Prahe veľkosťou aj hodnotovo bližší a s jeho zástupcami sa pražskí zastupitelia zhodli na konkrétnej spolupráci. Tá zahŕňa aj ekonomické otázky a výmenné pobyty študentov.

Predstavitelia finančnej čínskej metropoly Šanghaj v utorok oznámili, že s Prahou prerušujú oficiálne styky, lebo české hlavné mesto si "nectí zásadu jednej Číny". Praha chcela túto vetu vypustiť z partnerskej zmluvy s Pekingom, a keď s tým čínska strana nesúhlasila, Praha zmluvu vlani vypovedala, pripomenuli Novinky.cz.

Taiwan je najcitlivejšou diplomatickou záležitosťou Číny, keďže Peking pokladá ostrov za súčasť čínskeho územia a v prípade nutnosti je pripravený vziať si ho aj silou. Čína vystupňovala tlak na zahraničné vlády, aby uznávali tento jej nárok, napísala o spore svetová agentúra Reuters.