Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Čínske veľvyslanectvo v Ekvádore pozastavuje služby pre verejnosť

Polícia a vojaci sa v pondelok 8. januára 2024 pripravujú na vstup do väznice El Inca, kde sa začali nepokoje v Quite v Ekvádore. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila v nedeľu, keď z väzenia utiekol zločinecký boss José Adolf Macias.

Peking 10. januára (TASR) - Čínske veľvyslanectvo a konzuláty v Ekvádore v stredu prestanú poskytovať služby pre verejnosť. Toto rozhodnutie prichádza pre krízovú situáciu v krajine, ktorú tamojší prezident Daniel Noboa označil za "vnútorný ozbrojený konflikt". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Opätovné otvorenie pre verejnosť bude oznámené v primeranom čase," uviedlo veľvyslanectvo v tlačovej správe v španielčine, zdieľanej na sociálnej sieti WeChat.

Prezident Noboa vydal v utorok príkaz na "neutralizáciu" zločineckých gangov. Krátko predtým maskovaní ozbrojenci vtrhli do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie, spustili paľbu a vyhrážali sa náhodnými popravami počas druhého dňa teroru. Pri sérii útokov, z ktorých sú obviňované gangy, bolo zabitých najmenej desať ľudí.

Pri útokoch v prístavnom meste Guayaquil bolo zabitých osem ľudí a traja utrpeli zranenia. V neďalekom meste Nobol ozbrojení zločinci "zákerne zavraždili dvoch policajtov", uviedla v utorok večer polícia.

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila v nedeľu, keď z väzenia utiekol zločinecký boss José Adolf Macias. Zločinecké gangy následne vyhlásili "vojnu" polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom.

Prezident Noboa v pondelok vyhlásil v celej krajine 60-dňový výnimočný stav a zákaz vychádzania. Z rôznych oblastí krajiny sú hlásené výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov. Prezidentský palác a stanice metra v hlavnom meste Quito strážia vojaci.

Ekvádor bol dlho pokojným útočiskom medzi najväčšími vývozcami kokaínu Kolumbiou a Peru. V uplynulých rokoch však zaznamenal prudký nárast násilia kvôli súpereniu znepriatelených gangov napojených na mexické a kolumbijské drogové kartely.