Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínskeho exministra spravodlivosti uväznili, hrozí mu trest smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tresty smrti s odkladom sú obvykle zmiernené na dlhé väzenie, ak odsúdeného zhodnotia ako polepšeného.

Peking 22. septembra (TASR) - Bývalého čínskeho ministra spravodlivosti Fu Čeng-chuu odsúdili na smrť s dvojročným odkladom trestu pre obvinenia z brania úplatkov a napomáhania zločincom, vrátane jeho brata, pri zakrývaní protizákonnej činnosti. Vo štvrtok o tom informovala štátna televízia CCTV, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

Fu Čeng-chuovo odsúdenie je ďalším zo série verdiktov proti vysokopostaveným predstaviteľom, ktorých v Číne potrestali za korupciu v rámci tvrdých zásahov nariadených prezidentom Si Ťin-pchingom od jeho nástupu k moci koncom roka 2012.

Fu Čeng-chua (67) priznal vinu zo zneužívania svojich právomocí, keď bol v rokoch 2005–2021 napríklad vo funkciách ministra i šéfa polície v čínskom hlavnom meste Peking, pričom zakrýval zločiny páchané svojím bratom a ďalšími predstaviteľmi, uviedla na svojej webovej stránke Čínska centrálna televízia (CCTV).

Odsúdený za to prijal peniaze a majetok v hodnote 117 miliónov jüanov (16,5 milióna dolárov), informoval ešte v júli oficiálny denník China Daily. Štvrtková správa a ani správy predošlé nepriniesli podrobnosti o tom, z čoho bol Fu Čeng-chuov brat Fu Wej-chua obvinený.

Tresty smrti s odkladom sú obvykle zmiernené na dlhé väzenie, ak odsúdeného zhodnotia ako polepšeného.

Fua odsúdia na doživotné väzenie bez možnosti predčasného prepustenia, ak bude jeho trest zmiernený, dodala CCTV.