Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čínski diplomati vyprázdnili budovu konzulátu v meste Houston

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americká vláda nariadila uzatvorenie konzulátu v utorok, pričom diplomati dostali podľa čínskych médií 72 hodín na to, aby opustili krajinu.

Houston 25. júla (TASR) - Tri dni po tom, čo Spojené štáty nariadili uzavretie čínskeho konzulátu v americkom meste Houston v štáte Texas, opustili v sobotu čínski diplomati jeho priestory a budovu vyprázdnili. Informovala o tom rakúska stanica ORF.

Ako napísali americké médiá, po tom, čo diplomati z budovy odišli, na miesto prišli zástupcovia úradov Spojených štátov.

Americká vláda nariadila uzatvorenie konzulátu v utorok, pričom diplomati dostali podľa čínskych médií 72 hodín na to, aby opustili krajinu.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo označil čínsky konzulát za hniezdo špiónov a východiskový bod pre operácie, ktorých cieľom bolo nezákonné získavanie obchodných tajomstiev amerických spoločností.

Čína v piatok v reakcii na krok USA nariadila zatvorenie konzulátu Spojených štátov v meste Čcheng-tu. Na tomto konzuláte sa už medzičasom tiež začali prípravy na jeho uzavretie.

Zamestnanci zahraničného zastúpenia si zbalili veci a z budovy konzulátu odstránili americké insígnie. Do kedy musia konzulát jeho pracovníci opustiť, zatiaľ nie je známe. V sobotu ráno vyniesli upratovacie služby z budovy viacero veľkých vriec s odpadom a jeden zo zamestnancov odstránil z fasády budovy plaketu konzulátu, zatiaľ čo americká vlajka zatiaľ zostala na svojom mieste.