Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čínski lídri si pripomenuli mučeníkov, ktorí sa obetovali za vlasť

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas spomienkového ceremoniálu v rámci Dňa mučeníkov na Námestí nebeského pokoja v Pekingu 30. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Tohtoročný obrad nadväzuje na oslavy stého výročia založenia komunistickej strany v roku 1921.

Peking 30. septembra (TASR) - Čínsky vodca Si Ťin-pching a ďalší predstavitelia čínskeho vedenia si vo štvrtok v rámci oficiálneho aktu pripomenuli ľudí, ktorí zahynuli v boji za nastolenie vlády komunistickej strany. Informovala o tom agentúra AP, ktorá dodala, že ide o súčasť snáh čínskeho vedenia posilniť v krajine vlastenectvo a autoritu komunistickej strany.

Slávnostný spomienkový akt v rámci Dňa mučeníkov sa uskutočnil pri Pamätníku ľudových hrdinov v strede Námestia nebeského pokoja (tchien-an-men) v Pekingu.

Námestie a okolité ulice boli v tom čase uzavreté. Ceremoniál sa začal fanfárami, spevom čínskej hymny a minútou ticha. Vystúpil na ňom aj spevácky zbor detí v bielych košeliach a červených šatkách pionierskej organizácie, ktorý spieval svoju hymnu "Sme dedičmi komunizmu".

Žena s kvetom kráča okolo policajtov počas spomienkového ceremoniálu v rámci Dňa mučeníkov na Námestí nebeského pokoja v Pekingu 30. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Tohtoročný obrad nadväzuje na oslavy stého výročia založenia komunistickej strany v roku 1921.

Obrady spojené s Dňom mučeníkov odzrkadľujú, aký dôraz kladie prezident Si na komunistické tradície po tom, čo sa etabloval ako najmocnejší vodca Číny od čias Mao Ce-tunga, ktorý založil ľudovú republiku v roku 1949, keď sa občianskou vojnou dostal k moci.

Agentúra AP konštatovala, že Si pri budovaní svojho kultu presadzuje nekompromisnú zahraničnú politiku a tvrdo zasahuje do slobody prejavu i proti politickej opozícii, napríklad v poloautonómnom regióne Hongkong. Vzťahy Číny s USA klesli na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia, pričom Peking protestuje proti množstvu sťažností z Washingtonu týkajúcich sa rôznych problémov, ako napríklad nerešpektovania ľudských práv a nesúhlasí ani s podporu Spojených štátov pre Taiwan.