Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čínski záchranári vytiahli prvého z uviaznutých baníkov

Na snímke z čínskej tlačovej agentúry Sinchua záchranári vynášajú baníka uviaznutého v bani na zlato v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung 24. januára 2021. Záchranári v nedeľu vyslobodili prvého z 22 baníkov, ktorí po výbuchu 10. januára uviazli v bani na zlato v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na spravodajstvo štátnej televíznej stanice CCTV. Podľa CCTV sa zachránený baník nachádzal v inej časti bane ako tej, z ktorej sa jeho desiatim kolegom podarilo po zavalení skontaktovať so záchranármi. Zábery televízie ukázali, ako ho vytiahli z bane v malom výťahu. Muž nedokázal stáť na nohách. Foto: TASR/AP

Záchranári spúšťajú k baníkom, s ktorými sú v kontakte stravu a lieky a pokračujú v odstraňovaní sutín i vŕtaní ďalších tunelov v snahe zabezpečiť pre nich vetranie a telefonické spojenie.

Peking 24. januára (TASR) - Záchranári v nedeľu vyslobodili prvého z 22 baníkov, ktorí po výbuchu 10. januára uviazli v bani na zlato v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na spravodajstvo štátnej televíznej stanice CCTV.

Podľa CCTV sa zachránený baník nachádzal v inej časti bane ako tej, z ktorej sa jeho desiatim kolegom podarilo po zavalení skontaktovať so záchranármi. Zábery televízie ukázali, ako ho vytiahli z bane v malom výťahu. Muž nedokázal stáť na nohách.

Čínske štátne médiá vo štvrtok informovali, že jeden z uviaznutých baníkov medzičasom podľahol zraneniam hlavy spôsobeným výbuchom. Zo zvyšných 21 baníkov sa podarilo záchranárom skontaktovať 11. Muž, ktorý zomrel po úraze hlavy, bol v kóme. Dvaja ďalší sú v zlom zdravotnom stave.

Záchranári spúšťajú k baníkom, s ktorými sú v kontakte stravu a lieky a pokračujú v odstraňovaní sutín i vŕtaní ďalších tunelov v snahe zabezpečiť pre nich vetranie a telefonické spojenie.

Záchranári sa domnievajú, že poznajú polohu jedného z desiatich baníkov, s ktorými sa zatiaľ nedokázali skontaktovať. Zvyšným deviatim sa šance na prežitie znižujú každým dňom.

V piatok záchranári uviedli, že vyslobodenie baníkov im môže trvať aspoň ďalšie dva týždne. Vŕtacie práce im značne sťažujú masívne sutiny. Podľa samosprávy v mestskej prefektúre Jen-tchaj je banská šachta zavalená v 350-metrovej hĺbke zhruba 70 tonami sutín. Jeden zo záchranných tunelov má byť dostatočne široký na to, aby ním mohli baníkov vytiahnuť na povrch.

Na snímke z čínskej tlačovej agentúry Sinchua záchranári vynášajú baníka uviaznutého v bani na zlato v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung 24. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Polícia po výbuchu zadržala dvoch vedúcich pracovníkov, ktorí o nehode informovali úrady až po vyše 24 hodinách. Príčina explózie nie je známa. V bani v čase nehody prebiehali stavebné práce.

Čínske bane patrili medzi najnebezpečnejšie na svete, pričom každý rok v nich dochádzalo približne k 5000 smrteľným úrazom. Bezpečnosť sa dramaticky zlepšila po tom, ako úrady pred približne 15 rokmi zreformovali celé odvetvie.