Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Li Šang-fu varoval pred alianciami v ázijsko-tichomorskom regióne

Čínsky minister obrany, generál Li Šang-fu (vľavo) počúva prejav austrálskeho premiéra Anthonyho Albanesea počas otvorenia medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Dialóg Šangri-La v Singapure 2. júna 2023. Foto: TASR/AP

Li Šang-fu výslovne nemenoval žiadnu krajinu, ale zdalo sa, že má na mysli Spojené štáty americké, ktoré podporujú aliancie a partnerstvá v regióne.

Singapur 4. júna (TASR) - Čínsky minister obrany Li Šang-fu v nedeľu varoval pred vytváraním vojenských aliancií typu NATO v ázijsko-tichomorskom regióne s tým, že by túto oblasť vrhli do "víru" konfliktov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Pokusy presadiť v ázijsko-tichomorskom regióne aliancie typu NATO v podstate predstavujú únos regionálnych krajín a zveličujú konflikty a konfrontácie, ktoré len uvrhnú ázijsko-pacifický región do víru sporov a konfliktov," čínsky minister uviedol na každoročnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii známej pod názvom Dialóg Šangri-La.

"Dnešná ázijsko-tichomorská oblasť potrebuje otvorenú a inkluzívnu spoluprácu, nie združovanie sa do malých skupín. Nesmieme zabúdať na vážne katastrofy, ktoré priniesli národom všetkých krajín dve svetové vojny, a nesmieme dovoliť, aby sa takáto tragická história opakovala," uviedol čínsky minister obrany.

Li Šang-fu výslovne nemenoval žiadnu krajinu, ale zdalo sa, že má na mysli Spojené štáty americké, ktoré podporujú aliancie a partnerstvá v regióne. USA sú členom aliancie AUKUS, ktorá ich zoskupuje s Austráliou a Veľkou Britániou. Washington je tiež členom skupiny QUAD, ktorá zahŕňa Austráliu, Indiu a Japonsko.