Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínsky parlament najmenej o rok predĺžil mandát hongkonských poslancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tam Yiu-chung, jediný zástupca Hongkongu v stálom výbore čínskeho parlamentu, pre AFP uviedol, že návrh na predĺženie funkčného obdobia hongkonskej legislatívnej rady bol prijatý jednomyseľne.

Peking 11. augusta (TASR) - Stály výbor čínskeho parlamentu v utorok najmenej o rok predĺžil mandát hongkonských poslancov, ktorý sa im mal pôvodne skončiť k 30. septembru. Podľa agentúry AFP sa Čína takto snaží zaplniť vákuum, ktoré vzniklo odložením volieb v tejto bývalej britskej kolónii.

Voľby, pôvodne vypísané na 6. septembra, boli pre nárast počtu nakazených novým druhom koronavírusu preložené na 5. septembra 2021. Toto rozhodnutie propekinských hongkonských úradov vyvolalo protesty tamojších prodemokratických síl i znepokojenie Západu.

Vďaka utorkovému uzneseniu stáleho výboru čínskeho parlamentu tak zákonodarcovia hongkonskej legislatívnej rady, známej ako LegCo, zostanú vo funkciách minimálne dovtedy, kým nebudú na štyri roky zvolení ich nástupcovia.

Tam Yiu-chung, jediný zástupca Hongkongu v stálom výbore čínskeho parlamentu, pre AFP uviedol, že návrh na predĺženie funkčného obdobia hongkonskej legislatívnej rady bol prijatý jednomyseľne.

Ešte pred rozhodnutím o odklade volieb hongkonské vedenie vyradilo z možnosti kandidovať 12 prodemokratických aktivistov.

Z rezolúcie prijatej v utorok čínskym parlamentom nie je jasné, či mandát bude predĺžený aj štyrom poslancom, ktorí sa nedávno ocitli medzi týmito vyradenými zákonodarcami.

Tam Yiu-chung súčasne odmietol obavy, že uznesenie čínskeho parlamentu umožní hongkonskej legislatívnej rade, v ktorej dominujú pekinskí lojalisti, neobmedzené vládnutie — namiesto zmien jej zloženia prostredníctvom volieb.

Uznesenie čínskeho parlamentu v Hongkongu podporilo 42 propekinských zákonodarcov. Vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že čínsky parlament "v plnej miere zohľadnil súčasnú osobitnú situáciu, ktorej čelí hongkonská spoločnosť, a rešpektoval stanovisko hongkonskej vlády". Propekinskí hongkonskí poslanci vyzvali tiež všetkých zákonodarcov, ktorí zostávajú v legislatívnej rade, aby spolupracovali a zabezpečili účinné fungovanie zákonodarného zboru.