Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident: Čína prestane financovať uhoľné projekty v zahraničí

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching sa vo svojom prejave vo VZ OSN taktiež zaviazal k zintenzívneniu úsilia v oblasti znižovania emisií tak, aby mohla Čína dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060.

New York 22. septembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok prisľúbil, že Peking v rámci boja proti klimatickej zmene prestane finacovať projekty v zahraničí, ktoré využívajú energiu zo spaľovania uhlia. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa tým eliminuje jeden z významných zdrojov podpory pre svetový uhoľný sektor prispievajúci ku globálnemu otepľovaniu.

"Čína zintenzívni svoju podporu pre iné rozvojové krajiny v oblasti vývoja zelenej a nízkouhlíkovej energie a nebude už budovať v zahraničí nové projekty využívajúce energiu zo spaľovania uhlia," vyhlásil Si Ťin-pching vo vopred nahratom príhovore v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN.

Čína je podľa AFP najväčším sponzorom projektov v rozvojových krajinách, založených na využívaní uhoľnej energie, a to napríklad v Indonézii, Vietname či Bangladéši. Tieto projekty sú súčasťou rozsiahleho budovania infraštruktúry v rámci čínskej iniciatívy známej pod označením Nová hodvábna cesta.

Prísľub čínskeho prezidenta však podľa AFP oslabuje skutočnosť, že Peking stále pokračuje v investíciách do uhoľného sektora v rámci samotnej Číny.

Si Ťin-pching sa vo svojom prejave vo VZ OSN taktiež zaviazal k zintenzívneniu úsilia v oblasti znižovania emisií tak, aby mohla Čína dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060.

"Vyžaduje si to obrovské pracovné úsilie a my urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme tieto ciele dosiahli," zdôraznil čínsky prezident a šéf vládnucej komunistickej strany.