Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident varoval pred rozširovaním vojenských aliancií

Na archívnej snímke zo 4. februára 2022 čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident minulý týždeň v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina ubezpečil, že Čína bude podporovať kľúčové záujmy Moskvy.

Peking 22. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu varoval pred "rozširovaním" vojenských aliancií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Si vystúpil prostredníctvom videokoferencie na summite zoskupenie rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktoré tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika (JAR).

Ukrajinskú krízu označil za "budíček" a upozornil na "rozširovanie vojenských aliancií" a úsilie krajín zameriavať sa na vlastnú bezpečnosť na úkor bezpečnosti ďalších krajín.

Zoskupenie BRICS zahŕňa viac ako 40 percent svetovej populácie a vytvára takmer jednu štvrtinu svetového hrubého domáceho produktu (HDP), píše AFP. Traja členovia, Čína, India a JAR, sa na pôde OSN zdržali hlasovania o rezolúcii, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine. Čína a India majú pevné vojenské väzby na Rusko a nakupujú od neho veľké množstvo ropy a zemného plynu.

Si sa takisto kriticky vyjadril k sankciám USA a EÚ voči Rusku, ktoré označil za "bumerang a dvojsečný meč".

Čínsky prezident minulý týždeň v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina ubezpečil, že Čína bude podporovať kľúčové záujmy Moskvy v oblasti "zvrchovanosti a bezpečnosti". Washington následne Čínu varoval, že "skončí na nesprávnej strane dejín".