Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident pricestoval do Kazachstanu

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čína je ochotná spolupracovať s Kazachstanom na prehĺbení spolupráce v oblasti presadzovania práva, bezpečnosti a obrany, napísal Si Ťin-pching v článku pre kazašské médiá.

Nur-Sultan 14. septembra (TASR) - Šéf čínskej komunistickej strany a prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu na štátnu návštevu Kazachstanu. Ako píše agentúra AFP, ide o prvú zahraničnú cestu Si Ťin-pchinga od začiatku koronavírusovej pandémie.

Prezidenta Číny, ktorého lietadlo pristálo v Kazachstane okolo 10.30 h SELČ, privítal so štátnymi poctami tamojší prezident Kasym-Žomart Tokajev. Reportéri AFP konštatovali, že obaja lídri, členovia ich delegácií, ako aj príslušníci čestnej stráže mali na sebe rúška.

"Čína je ochotná spolupracovať s Kazachstanom na prehĺbení spolupráce v oblasti presadzovania práva, bezpečnosti a obrany," napísal Si Ťin-pching v článku pre kazašské médiá, ktorý prevzala čínska štátna stanica CCTV. Dodal, že Peking chce s Kazachstanom spolupracovať aj čv oblasti boja proti obchodovaniu s drogami a nadnárodnému organizovanému zločinu.

Si Ťin-pching tiež naznačil spoluprácu pri boji proti terorizmu, separatizmu a náboženskému extrémizmu. Tieto termíny čínska vláda v minulosti spomínala najmä v súvislosti so zásahmi voči Ujgurom a iným etnickým skupinám v autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny, ležiacej pri hraniciach s Kazachstanom, približuje AFP.

Peking čelí obvineniam z hromadného porušovania ľudských práv v Sin-ťiangu - vrátane zadržiavania viac ako milióna Ujgurov a iných moslimov - vrátane Kazachov - v tzv. prevýchovných táboroch.

Počas trojdňovej cesty po Strednej Ázii sa Si Ťin-pching zúčastní na summite lídrov Šanghajskej organizácie spolupráce v Uzbekistane, kde sa má stretnúť aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.