Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident varoval pred konfrontáciou ako za éry studenej vojny

Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching hovorí prostredníctvom videa na summite krajín Združenia pre hospodársku spoluprácu v Ázii a Tichomorí (APEC) 11. novembra 2021. Foto: TASR/AP

V piatok sa Si Ťin-pching pripojí k americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a ďalším lídrom na virtuálnom summite APEC, ktorý organizuje Nový Zéland.

Peking 11. novembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval vo štvrtok pred konfrontáciou ako v časoch studenej vojny. Uviedol to deň pred začiatkom summitu krajín Združenia pre hospodársku spoluprácu v Ázii a Tichomorí (APEC).

"Ázijsko-pacifický región nemôže a nemal by sa vrátiť ku konfrontácii a rozdeleniu ako za éry studenej vojny," zdôraznil Si Ťin-pching podľa agentúry DPA vo videoprejave na fóre predstaviteľov podnikateľskej sféry bloku APEC. Pokusy „o vytýčenie ideologických línií alebo vytváranie malých skupín z geopolitických dôvodov“ sú podľa neho odsúdené na neúspech.

Čínsky prezident vo svojom prejave obhajoval i lepšiu spoluprácu krajín oblasti Tichomoria v boji proti chorobe COVID-19, pričom špecifikoval, že priestor pre spoluprácu vidí v oblasti testovacích metód, výskumu a vývoja v medicíne, ako aj pri výrobe a vzájomnom uznávaní vakcín.

Americko-čínsku dohodu o ďalšej spolupráci v oblasti opatrení proti klimatickej zmene, ohlásenú v stredu na klimatickom summite COP26 v Glasgowe, vo svojom prejave osobitne nekomentoval. Vyslovil sa však za zintenzívnenie úsilia v boji proti zmene klímy a globálnemu otepľovaniu.

Agentúra DPA konštatovala, že Čína sa pod tlakom amerických sankcií, ako aj pre obmedzenia súvisiace s covidom čoraz viac uzatvára a obmedzuje prístup na svoje trhy, za čo je terčom kritiky. Si Ťin-pching však vo svojom prejave predstaviteľov APEC uistil, že jeho krajina, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta, sa drží svojej politiky reforiem a otvorenosti.

V piatok sa Si Ťin-pching pripojí k americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a ďalším lídrom na virtuálnom summite APEC, ktorý organizuje Nový Zéland.

APEC je združením 21 krajín sveta, vrátane Ruska a Japonska. V členských krajinách APEC žije takmer polovica svetovej populácie.